Soorten Gebitsbescherming

Gebitsbescherming

Een bitje, ook wel bit of gebitsbeschermer genoemd, is een kunststof beschermhoes voor het gebit (tanden en kiezen) en de kaak. Bitjes worden vaak van de kunststof ethyleenvinylacetaat gemaakt.

Er zijn één- en tweedelige bitjes. De tweedelige zijn over het algemeen het best beschermend. Er zijn allerlei varianten van bitjes, zoals transparante bitjes, gekleurde bitjes of bitjes met vering.

Bitjes kunnen door de tandarts op maat gemaakt worden. Er zijn ook standaard en voorgevormde bitjes . De voorgevormde bitjes kunnen op maat gemaakt worden door het materiaal eerst week te maken door verwarming.

Vaak moet een bitje geprepareerd worden voor gebruik door het bitje 10 tot 15 seconden in kokend water te dompelen, af te schudden en het vervolgens in de mond te doen. De tanden hard op elkaar bijtend wordt het bitje in de juiste vorm gemaakt. Soms is dit vlak erna nog een keer nodig als het bitje niet goed blijft zitten.

Bron: Wikipedia

Soorten gebitsbescherming

In het algemeen kan men drie verschillende typen gebitsbescherming onderscheiden: standaard beschermers; kook&bijt gebitsbescherming en maatwerk gebitsbescherming. 

Standaard gebitsbescherming

Kosten: € 5 tot € 15

Standaard gebitsbescherming is een voorgevormde beschermer die verkocht worden zonder enige aanvullende aanpassing door de gebruiker. Dit type gebitsbescherming is de meest goedkope variant en biedt je minimale bescherming.

Standaard gebitsbescherming is enkel beschikbaar in enkele maten (veel smaal, medium en large). Hierdoor wordt het dragen van een standaard gebitsbeschermer als oncomfortabel ervaren en blijft deze niet goed op de plek zitten. Door de beperkingen van de maatvoering en het "personaliseren" worden de kiezen slecht beschermd.

Om de beperkte pasvorm to compenseren zullen gebruikers hun tanden op elkaar klemmen om de beschermer op de plek te houden. Hierdoor wordt spreken en ademen bemoeilijkt wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat de beschermer niet wordt gedragen. Sommige atleten passen hun standaard gebitsbeschermer aan door het bijsnijden van de beschermer waardoor de bescherming nog verder wordt geminimaliseerd. 

MouthGuard.nl biedt verschillende standaard gebitsbeschermers.

"Kook en Bijt" Gebitsbeschermers.

Kosten: € 5 tot € 50

Een "kook en bijt" gebitsbeschermer refereert aan een type beschermer dat is gemaakt van een thermoplastisch materiaal. Door de beschermer onder te dompelen in heet water (totdat de beschermer zacht en vervormbaar wordt) kan de gebruiker de beschermer aanpassen door deze in de mond te nemen en door gebruik van vingers, tong, kaken en bijten de pasvorm aan te passen.

Kook en bijt gebitsbeschermer zijn het vaakst gebruikte type mondbescherming. Bij de keuze van dit type gebitsbescherming is het van belang dat de maatvoering zowel de voortanden als de kiezen omvat. Critici van dit type gebitsbescherming geven aan dat door het aanpassen van de beschermer de dikte van de beschermer wordt gewijzigd waardoor de bescherming wordt vermindert. Een andere kritiek op de kook en bijt gebitsbescherming is dat deze groot aanvoelen in de mond. De bescherming voor dit type mondbeschermer is aanzienlijk beter dan de standaard mondbeschermer maar niet helemaal vergelijkbaar met de maatwerk gebitsbeschermer.

MouthGuard.nl biedt verschillende "kook en bijt" gebitsbeschermers.

Maatwerk gebitsbeschermers

Kosten: € 100 tot € 300

Maatwerk gebitsbeschermers worden individueel gemaakt voor sporter.

Een professionele maatwerk gebitsbeschermer is de beste beschermig voor uw gebit! Een maatwerk gebitsbeschermer wordt  aangepast aan het gebit van de sporter alsook de specifieke sport waarvoor het wordt gebruikt.Maatwerk gebitsbescherming biedt de beste pasvorm en draagcomfort met de beste bescherming. Hierdoor kan de atleet zich focussen op het beoefenen van zijn sport zonder gehinderd te worden door een slechzittende, pijnlijke en onvoldoende beschermende gebitsbeschermer. Door de ideale pasvorm en het comfort is er geen belemmering voor spreken en ademen.Mouthguard biedt als een van de eerste gespecialiseerde webshops professionele maatwerk gebitsbescherming volledig op maat gemaakt door een tandlaboratorium en vergoedt door je ziektekostverzeraar (afhankelijk van verzekering).

MouthGuard.nl biedt verschillende maatwer gebitsbeschermers.

Hoe worden maatwerk gebitsbeschermer gemaakt?

Het proces voor het maken van een maatwerk gebitsbeschermers begint bij het nemen van een tandafdruk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van "lepel" die wordt gevuld met het afdrukmateriaal (een soort van pasta die binnen enkele minuten verhard). De gevulde "lepel" met pasta wordt over de tanden en het tandvlees van de sporter geplaatst waardoor er een bijtafdruk ontstaat. Zodra het afdrukmaterial is uitgehard wordt de lepel verwijderd.

De flexibele tandafdruk wordt gevuld met gips om een mal te maken. Het resultaat is een driedimensionale afdruk van de tanden en tandvlees van de sporter. In een tandlaboratorium wordt een maatwerk gebitsbeschermer gemaakt van de mal.

MouthGuard.nl biedt verschillende maatwerk gebitsbeschermers.